Energielabel bedrijfspand, een vast onderdeel van de verkoop van uw pand

Sinds 2015 is het energielabel een vast en verplicht onderdeel van het verhuur- of verkoopproces van uw bedrijfspand. Met behulp van kleuren en fases variëren van A (zeer groen) tot en met G (donker rood) kan er in het energielabel bedrijfspand worden aangegeven hoe duurzaam het bedrijfspand is wat betreft energieverbruik. U zult begrijpen dat als het energielabel voor het bedrijfspand een hoge score krijgt het interessanter is voor een nieuwe huurder of voor een koper om het bedrijfspand te betrekken. Dit betekent ook dat de uitkomst van het opgestelde energielabel van invloed kan zijn op de prijs die u vraagt voor het pand.

Energielabel bedrijfspand, hoe regelt u dit?

Een energielabel bedrijfspand mag dan wel een vast en vooral verplicht onderdeel zijn als u een bedrijfspand wilt verkopen of verhuren, maar dat betekent niet dat u hier ook veel moeite voor hoeft te doen. Het aanvragen van een energielabel bedrijfspand gaat zeer gemakkelijk en kosten voor de aanvraag zijn goed te overzien, helemaal in verhouding tot de mogelijke boete die uw bedrijf kan worden opgelegd. Deze kan wel oplopen tot €20.000,-! Het aanvragen van een energielabel bedrijfspand kunt u eenvoudig regelen bij de daarvoor gecertificeerde bedrijven. U maakt een afspraak met de deskundige en u zorgt ervoor dat alle mogelijke informatie die u op papier hebt staan omtrent de duurzaamheid van het pand naar de deskundige worden verstuurd. U moet hier denken aan bijvoorbeeld bouwtekeningen van het bedrijfspand of van een verbouwing. Ook kunt u bijvoorbeeld facturen en foto’s toesturen om aan te tonen hoe de isolatie van het bedrijfspand geregeld is.

Inspectie van het bedrijfspand

Er wordt natuurlijk niet alleen gekeken naar de informatie die u toestuurt. Er wordt ook een afspraak gepland met de deskundig die bij uw bedrijf langs komt om het pand te inspecteren. Aan de hand van de beschikbare informatie en de waarnemingen van de deskundige zal deze een energielabel bedrijfspand opstellen. Deze kunt u dan als u het pand verhuurt overhandigen aan de huurder of als u het bedrijfspand verkoopt overhandigen aan de koper. Ook wordt het energielabel bij advertenties weergegeven waarin informatie betreffende de verkoop van het pand staat. Zo kunnen potentiële kopers een transparant beeld krijgen van de duurzaamheid van het gebouw en het energieverbruik meenemen in hun afweging.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

U bent natuurlijk niet verplicht om uw bedrijfspand te verkopen om zo aan een energielabel bedrijfspand te komen. Als u niet van plan bent om uw pand te verkopen of te verhuren maar u wel graag wilt weten hoe duurzaam uw pand is dan is het altijd aan te raden om een energielabel te laten opstellen. Als u zich bezighoudt met maatschappelijk verantwoord ondernemen dan kunt u hier zeker ook het energielabel bedrijfspand voor gebruiken. Aan de hand van het opgestelde energielabel bedrijfspand voor uw bedrijf kunt u de balans opmaken en zo kijken op welke punten u duurzamer gebruik kunt maken van uw pand. U zult dan niet alleen gaan besparen op energiekosten maar uw bedrijf draagt ook nog eens bij aan het beter milieu. En als u later toch besluit om te verkopen dan kunt u het energielabel hier gewoon voor gebruiken. Een energielabel is namelijk 10 jaar geldig.

Leave a Reply +

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *